MATERIÁLY
Brožura ke stažení
Jak by mělo vypadat a fungovat moderní školní stravování? Proč nezáleží pouze na dovednostech kuchařů a kuchařek? Co je potřeba změnit? Stručný a přehledný popis projektu Máme to na talíři a není nám to jedno.
Závěrečná zpráva k pilotnímu projektu
Výstupy z pilotní testování návrhu přílohy 1 vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování
Tisková zpráva k vyhodnocení pilotního projektu
Školní stravování se po 30 letech změní, pilotní projekt ukázal, že to jde
Vaříme od základů
Vysoce průmyslově zpracované potraviny mohou obsahovat živiny a koktejly aditivních látek, které moou mít negativní vliv na zdraví. Jak takové potraviny poznat a jak se bez nich obejít, zejména ve stravě dětí. To vše naleznete v této nové metodice.
Tisková zpráva SZÚ k návrhům změn spotřebního koše
Jaké změny spotřebního koše navrhujeme, jakou mají souvislost se zdravím a vztah k životnímu prostředí? Podrobné informace uvádíme v tiskové zprávě.
Analýza systému školního stravování
Co vše víme o současném systému školního stravování v souvislostech, kde jsou slabá místa a jaká je cesta k jejich zlepšení?
Studie nutričních hodnot obědů 1
Jakou výživovou hodnotu mají obědy pro děti ve věku 7-10 let. První analytická studie (Státního zdravotního ústavu), která se jako první v historii školního stravování zabývala tím, co reálně děti dostanou na talíř.
Studie nutričních hodnot obědů 2
Jak dopadly nejlepší školní jídelny? Jaká je nutriční hodnota jimi podávané stravy ve srovnání s ostatními. Jaké jídelny byly vybrány jako vzorek nejlepších?
Systém školního stravování jako komplex
Soukolí jednotlivých oblastí, u kterých je potřeba stanovit standardy kvality.
Standardy kvality stravy
- Tyto materiály pro vás připravujeme -
Nutriscore
Jednoduchý semafor na přední straně potravin, který znázorňuje nutriční vyváženost potraviny. Jak to funguje?
Výživová doporučení - Výživa na vlastní pěst
Principy správné výživy jednoduše pro každého. Základní pravidla, která jsou jednoduše pochopitelná a lze je ihned využít v rámci každodenního stravování.
Záštita ministra zdravotnictví
Projekt Máme to na talíři a není nám to jedno zaštítil ministr zdravotnictví.
Vypočítejte NUTRI-SCORE potravin (pokrmů)
Doplňte nutriční hodnoty potraviny do tabulky a zjistěte jaké NUTRI-SCORE mají potraviny.
Jak se vyznat na farmářském trhu
Vyznat se ve farmářských výrobcích není opravdu jednoduchá disciplína. Chcete brát lokální a sezónní potraviny a bojíte se, že naletíte překupníkům, kteří se vydávají za farmáře? Na co se ptát a podle čeho poznat, že potraviny pocházejí opravdu z farmy.